MySQL

SGBD MySQL

MySQL este cel mai popular sistem de gestiune a bazelor de date din întreaga lume. El prezintă în primul rând avantajul că poate fi utilizat liber sub licență GNU GPL. El a fost creat de firma suedeză MySQL AB, fiind o componentă cheie a stivei LAMP/WAMP (Linux/Windows, Apache, MySQL, PHP).

Utilizarea cu alte limbaje.

MySQL este foarte des utilizat împreună cu limbajul PHP, însă se pot construi aplicații în orice limbaj ce lucrează cu BD: C, C++, C#, Java, Perl, Phyton, FreeBasic, etc.

O interfață de tip ODBC denumită MyODBC permite altor limbaje de programare ce folosesc această interfață, să interacționeze cu bazele de date MySQL cum ar fi ASP sau Visual Basic.

În sprijinul acestor limbaje de programare, unele companii produc componente de tip COM/COM+ sau .NET (pentru Windows) prin intermediul cărora respetivele limbaje să poată folosi acest SGBD mult mai ușor decât prin intermediul sistemului ODBC. Aceste componente pot fi gratuite (ca de exemplu MyVBQL) sau comerciale.

Licența GNU GPL nu permite încorporarea MySQL în softuri comerciale; cei care doresc să facă acest lucru pot achiziționa, contra cost, o licență comercială de la compania producătoare, MySQL AB.

Popularitatea sa ca aplicație web este strâns legată de cea a PHP-ului care este adesea combinat cu MySQL și denumit Duo-ul Dinamic.

Aplicatia PHPMyAdmin.

Pentru a administra bazele de date MySQL se poate folosi modul linie de comandă sau, prin descărcare de pe internet, o interfață grafică: MySQL Administrator și MySQL Query Browser. Un alt instrument de management al acestor baze de date este aplicația gratuită, scrisă în PHP, phpMyAdmin.

phpMyAdmin este o aplicație ce poate fi regăsită în pachetul WAMP. Aceasta oferă o interfață grafică extrem de utilă în lucrul cu bazele de date în MySQL.